Till dig som funderar på att söka till #Berghs i vår/

Jag har många google sökningar som har att göra med Berghs varje vecka – många av er hamnar här. Kul! Den här bloggen handlar helt oblygt om mitt liv och sen augusti 2011 har detta indirekt inneburit livet på världens bästa reklamskola. Genom att följa mig följer ni alltså indirekt varje Berghs students liv.

Arbetsproven för antagningarna till diplomutbildningarna 2012 släpps 28 Januari. Ett datum jag absolut inte hade koll på när jag sökte. Jag sökte precis efter första (det finns två: en för er som tänker söka stipendium samt en senare för “vanliga” ansökningar) ansökan gått ut förra året. Detta som resultat av en googling på “Projektledar utbildning” en sen kväll.  Mitt arbetsprov hittar du här! För mig gick antagningsprocessen oerhört fort: från att ha skickat in arbetsproven på måndagskvällen – till att de ringde upp om intervju på tisdag förmiddag – till att jag hade intervjun på torsdagen – och fick antagningsbeskedet via mail på fredagen. Detta tror jag dock mer berodde på att jag sökte lite mellan första och andra antagningstillfället än något annat. Plus att jag är supercharmig såklart! Men såhär glad var jag över att jag kom in.

Ett tips jag vill ge er innan ni söker är dock detta: gå på öppet hus! Kläm och känn på alla utbildningar – även de ni inte tror er vara ens lite intresserade av. För väl inne kommer alla era kreativa sidor vakna till liv och ni kommer upptäcka nya talanger och intressen ni aldrig visste att ni hade/besatt.

Även om Berghs funnits i mitt bakhuvud sen jag gick på gymnasiet hade jag aldrig tänkt tanken “hela vägen ut” Jag skall vara helt ärlig, jag hade en bild av att Berghs var en skola full av rikemansbarn, vars föräldrar betalar allt (ja, skolan kostar sjukt mycket pengar) och det var en enda stor sekt av människor som trodde de var större än livet. Plus att det är galet många som söker så varför skulle de vilja ha mig som inte är en brat eller ens lite rik, utan istället söndertatuerad och nattarbetare?

Varför gjordes dock väldigt klart för mig redan vid intervjutillfället, de vill ha folk som är bra. Folk som passar i den grupp som sedan skall bilda klass. Folk som har något att servera det bord som kallas Berghs. De vill inte ha några färdiga koncept, utan mer en bra idé. Jag hade förväntat mig en idol-jury men möttes istället av en sprallig Charlotta Rydholm som bjöd på kaffe och en halvtimme flög iväg under något som kändes som en fika. Charlotta var ju egentligen bara sugen på att se om jag verkade lika soft som jag framställt mig själv i mitt personliga brev. Jag hade ju ändå redan visat att min hjärna var i stånd att tänka i de banor som krävdes – i mitt arbetsprov.

Min bakgrund – det som jag alltså sökte på – är nog rätt lik din. En herrans massa år i kassan på matbutik och ännu flera år i kassan på statligt nöjespalats. Även om jag fått mina möjligheter att arbeta i projekt på nöjespalatset och förvisso hade knatat in på min lokala ungdomsgård och sagt att jag kunde styra upp  lite kul grejer mot erfarenhet av verksamheten – men i grund och botten är jag kassör. Jag har inte MVG i alla ämnen heller för den delen. Jag kom in för att jag är jag, och det är mitt bästa tips för er att ta med er in i arbetsprov processen. De som kommer in på skolan handplockas och sätts ihop för att komplettera och motivera varann. För att de är bra – och har potential att bli bäst.

Så hur är det då att gå på Berghs – på riktigt?

Jag gled in hand i hand med två fina män jag jagat ner på twitter (efter antagning, prova att sök #berghs och du kommer genast hitta nya skolkamrater och gamla studenter) Jag ville inte gå själv. Jag var 24 år och hade inte gått i skol-skola på många år, naturligt att vara galet nervös. Efter pepp från det som skulle komma att bli mina lärare fick jag träffa min klass; presentera mig, äta lunch ihop och allt sådant. Tro mig, även om du tänkt ut någon bra presentation av dig själv kommer du glömma allt när du väl står där. Det tog mig knappt en månad med dessa 27 individer för att förstå att vi alla är lika drivna, lika vana att ta plats och lika vana att få just vår vilja igenom. Min reaktion? Ja lade mig ner och dog. Jag var inte alls van att inte vara ensam om den rollen.  Mitt ego fick sig en redig törn. Detta visade sig dock vara en av de bästa saker som hänt mig – att få komma ner lite på jorden. Börja på ny kula, göra om och göra rätt. Det var dags för mig att släppa den bilden jag hade av mig själv och våga utforska alla dessa nya intryck och insikter som kommer redan under den där första månaden. Insikter som är värda mer än skolavgiften. Varsågod, har har ni mitt psykbryt på silverfat.

Redan första veckan slängs man ihop med nya personer från varje diciplin och årskurs – under veckan som kommer skall ni leverera en idé. Då alla som kommit in är sjukt drivna blir det lätt seriöst, då är det tur att det finns personer som redan genomlevt en introvecka som förklarar att det enbart-skall-vara-roligt. De personer jag hade i min introgrupp har jag bra kontakt med även idag. De är så tacksamma att luta sig tillbaka på – för de var där när man var ny och skitskraj. Vi hade så galet kul, och det kommer du med all sannolikhet också att ha!

Efter denna vecka kör det igång – pang på! Såhär kommer det fortsätta till julen. När jag säger att min utbildning är ett år möts jag ofta av “BARA?” Som om man inte kan bli något “riktigt” på bara ett år. Då brukar jag kontra med följande: hade jag tackat ja till SU och Modevetenskapen hade jag läst fem kurser på hela året. På Berghs läser jag mer än dubbelt! Någon sa att ett år på Berghs motsvarar en kandidat på universitetet, och jag tror dem. För så här är det upplagt:

 • 20% är de lektioner du har 9-16
 • 80% är den tiden du kommer behöva lägga på de projekt du får under de andra 20%.
 • 99% av de projekt du kommer att arbeta i är integrerade, vilket innebär att du skall synka ditt schema med minst tre personer till – ofta från andra dicipliner – med andra scheman.
 • Detta kommer att innebära att du kommer få spendera 80% “after hours” i skolan. Fast du kommer ha så roligt att det inte kommer spela någon roll. Du kommer inte vilja gå hem ändå.
 • Du kommer (om du skall gå all in) ha svårt att ha tid att arbeta extra.
 • Tips är dock att informera din omgivning om din kommande frånvaro sekunden du får ditt antagningsbesked, annars kommer du uppleva en hel del dåligt samvete och en hel del oförstående. Såhär med en termin i ryggen är detta något som gör att Berghs säkert kan uppfattas som en sekt – för de är (med undantag för förstående respektive) bara de som vet hur det är. De blir också ifrågasatta och oförstådda.
 • Utbildningen är inte som någon av de universitetsutbildningar jag gått, den är inte alls akademisk på det sättet utan mer praktisk. Visst kan du åka på en och annan essä och salstenta, men i allmänt går det inte ens att jämföra. Du kommer behöva applicera det praktiska du lärt dig på en gång, du kommer inte ha tid att inte göra det. Att inte våga. För under alla de gånger du axlar din roll kommer du lära dig saker du behöver redan i nästa projekt. Men visst, på min linje (Produktionsledning – Operativ projektledning) får vi nöta en del bänkar i form av affärsekonomi och marknadsrätt. Dessa två är dock rätt tacksamma konkreta avbrott till allt praktiskt och allt det där som inte alltid så konkret.

I mitt fall var dock inte detta ett problem då jag 1) under våren pluggade 50% samt jobbade 150% fördelat på två jobb så mina vänner var vana vid att jag alltid var upptagen 2) tenderar att nörda ensam framför dokumentärer 3) jobbat om min sambo under alla år vi varit tillsammans så nu sågs vi helt plötsligt mer än någonsin.

Du kommer få briefer du kräks på, men som blir roliga då ditt team kommer att komma på sjukt roliga idéer och koncept. Du kommer undra om du valt rätt linje för att du upptäcker att du är bra på så sjukt mycket annat OCKSÅ, du kommer vara fattigare än vanligt och ja, du kommer bli stämplad som hipster.

Tips på vägen:

 • Har du arbetat heltid eller galet mycket innan har du möjlighet att få tilläggslån från CSN = lite extra pengar.
 • Tänk dock på att du inte får ha tjänat för mycket januari – augusti, då kan du bli återbetalningsskyldig alternativt annat CSN strul.
 • Du kan ansöka om lån via Berghs kontaktbank, då behöver du inte börja betala av innan du gått ut.
 • Du kan såklart även söka via vanlig bank (som jag gjorde) och då är ett knep att be om att få låna lite extra – så du kan använda det där extra att betala av amorteringen under året som går. Detta brukar dock krångla lite när man säger att man lånar för att gå i skolan = bankerna inser att du inte kommer ha någon direkt inkomst på ett tag. Be då någon vuxen med fast jobb att antingen gå i borgen eller ta lånet åt dig.
 • CSN erbjuder merkostnadslån eftersom du kommer betala för att överhuvudtaget gå i skolan (programavgiften) – utöver studielån. I mitt fall fick jag låna runt 50 000 av dem. Ta de lånet, det har mycket bättre ränta än bankerna.

Det bästa med att gå på Berghs är avslutningsvis att du hamnar i en miljö av människor som verkligen är på rätt plats, både lärare och elever. Dessa utvecklas i rasande takt och som pushar varann att leverera lite mer, lite bättre varje dag. En kreativ miljö som krossar gränser. Du kommer krossa gränser tills det tillslut blir gränslöst. Dina skolkamrater kommer att vara din bensin. Det bästa är att du kommer utvecklas på alla plan; du kommer skratta, gråta, skrika, älska, hata, inte sova, sova en hel helg och du kommer bli bäst.

Jag svarar gärna på eventuella frågor, jag vet att det finns en zillion såhär innan allt sätter igång! Ni får jättegärna maila mig på moa.stalnacke (a) berghs.se

Lycka till!

/K

UPDATE: Såklart får jag inte glömma att säga att ni kommer få ett sjuhelvetes kontaktnätverk, då ni träffar viktiga och bra människor att känna varje dag. Personer som jobbar på just det där stället du vill till, eller känner någon som känner någon. Plus alla elever som kommer ut på arbetsmarknaden som redan vet hur bra ni är, som kan rekommendera er och vice versa. Vi känner alla till arbetsmarknaden och att ett bra nätverk är a-o, på Berghs får ni det på köpet!

10 thoughts on “Till dig som funderar på att söka till #Berghs i vår/

 1. Vilken fantastisk guide hörredu! Som en värmande filt som dessutom serverar dig kaffe och rostade smörgåsar en kall höstkväll. Om jag inte redan befann mig där jag gör skulle jag lätt söka!

 2. Hur söker du stipendie för att plugga på Berghs? Har du några tips på några som går att söka? Eller andra tips om man inte har kontanta medel för att finansiera hela utbildningen just nu.

 3. Pingback: Att söka till Berghs pt 2/ | You can't start a fire without a spark

  • Hej Joel,
   Just nu pluggar jag igen efter två+ år på produktionsbolag och eventbyrå (Bannerboy, Meramedia och Oh My) samt kör en del gigg på kundsidan som frilans. Klicka på linkedin symbolen här på bloggen så hittar du hela mitt knäppa CV 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s