Frihet: nu/

Det är fredag, löningsfredag t o m, kl 17:33 och jag ligger på en ny-gammal matta i mitt lilla ateljésutrymme på nedervåningen. Det blev klart idag och äntligen ser andra halvan nedervåning inte ut som ett lyxigt övergivet jätt-e-vitt bårhus. Håret är någon decimeter kortare och rödare än sist, nagellacket (Chanel #491) tantigt och avskavt, pyntat med lite svart tryckfärg från gårdagens screen-tryck. Det har varit en konstig vecka, men nu är jag här.

Hej hej!

Bild 2015-01-23 kl. 17.30 #2Processed with VSCOcam with f2 preset

Här ligger jag och lyssnar på Hindi Zahra och tänker på Minna och vår första dejt, om hur hon i sitt senaste blogginlägg beskriver frihet. Hennes frihet. Hon är en sådan person som jag är så himla glad att fått möjligheten att följa och känna en stund – hon är en sådan som sitter kvar i hjärtat. Som många gånger förr får hennes ord mig att tänka på mitt eget – och min egen definition av frihet.

Frihet är något jag strategiskt jagat de senaste decenniet; om jag gör så nu blir det så sen. Plugg nu, jobb sen. Bråk nu, frid sen. Gratis nu, betalt sen. Och så vidare… SEN.

Nu – sittandes i saccosäcken – inser jag att min egen definition ändrats. Sen är inget alternativ längre. Sen är ingen säkerhet, ingen trygghet – alltså ingen frihet – för mig, inte nu. Sen ger mig mentala exem. Såhär i januari har jag reflekterat så oerhört mycket över att innebörden av sen. Nya år är enkla milstolpar för avstämningar med mig själv. Tänker att nyårsafton 2012 på många sätt var början på slutet på “sen”.  Jag minns den kvällen så oerhört tydligt – och jag hade inte ens för en sekund kunnat tänka (då) att jag skulle vara där jag är idag, två nyårsaftnar senare. När jag vågade sluta tänka på sen, en demontering som successivt skett sen dess, då hände allt. Livets ironi.

I skrivande stund har jag ingen aning om vad som händer sen – varken ikväll, i helgen, i vår, i sommar, efter första året på konstskolan osv. Och jag älskar det, spänningen i ovissheten får mig att känna mig mer levande än någonsin. Mer med. Mer här. Mer avslappnad. Mindre stressad – över livet i allmänt.

Fri.

Kärlek

/K

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s