Strip clubs and dollar bills/

Jag tänkte vi skulle prata lite om Rihanna: för jag har så många frågor.

Rent musikaliskt, eller rättare skrivet – beatmässigt – har jag inte så mycket att säga, för beatsen i sig är fantabulösa att koreografera. Det jag vill prata om är hur ledsen jag blir när en artist i hennes position inte tar vara på det. Jag kan ha hur mycket åsikter som helst om hur hon är “THE poster girl” för weed men idag är det inte det jag vill prata om. Det säger ganska mycket om en artist när denna inte “behöver” släppa sitt senaste album på Spotify fören ett år efter släpp pga att denne faktiskt säljer fysiska skivor fortfarande. Den positionen är få förunnad.

Så vad gör hon med den här makten? Jo, hon släpper den här videon:

Videon släpptes samma vecka som USA more or less går bankrupt due to budgetkrig. Med det i åtanke tänker jag att vi skall ta en titt på texten till “Pour it up”

Strip clubs and dollar bills/ I still got more money /… / All I see is signs/ All I see is dollar signs

Nu kan väl förvisso inte Rihanna veta att det vankas kris men jag kan inte rå för att sitta som en liten tant och rynka på näsan och tycka att det är osmakligt. Vidare till det som skrämmer mig mest – och som Kakan orerade så briljant kring förra veckan – att kvinnlig “power” måste manifisteras genom objektifiering/sexualisering. För lets’s face it, texten säger i-n-g-e-n-t-i-n-g. Mer än att hon har hur mycket pengar som helst, de tar som aldrig slut. Grattis, säkert well earned osv. Fast vafan, kom igen – vad säger videon?

Fyll gärna i med era tolkningar – för det enda jag ser är detta:

Skärmavbild 2013-10-04 kl. 18.14.14 Skärmavbild 2013-10-04 kl. 18.14.38 Skärmavbild 2013-10-04 kl. 18.15.20 Skärmavbild 2013-10-04 kl. 18.15.51 Skärmavbild 2013-10-04 kl. 18.16.49

För att citera Kakan:

* Mest undrade jag, varför vill hon ha en sån video. För mig ligger en artist värde så himla mycket i att tänka nytt och presentera nya vinklar av sitt artisteri. Well..

En kompis till mig på facebook skrev; “det enda jag kunde tänka på var undergång”. Kanske inte just Rihannas undergång, kanske mer generellt om den globala och politiska undergång som verkar drabba hela jävla världen just nu. Men jag förstod. Kändes som om hon hade gett upp, bara att köra på med de säkra korten.

Jag skickade den här videon till en bekant och bah “grattis, det är såhär världen ser ut nu.” igår. Precis som Kakan också berör är ju strippor, päls och dollar bills i trosan inget nytt i r’n’b sammanhang – det känns ganska jätte-gjort. Min stora fråga är egentligen varför, varför, varför gör Rihanna inget viktigare av sitt artisteri? Hon har ju möjligheten att påverka världen på så många bättre sätt än att generera  blogginlägg som detta. Tänk t ex om hon hade ifrågasatt USA’s ekonomiska sits kontra den texten? Då hade jag istället suttit och bah YES HIGH FUCKING FIVE för det modet, den självinsikten. Istället kan jag tycka att hon fegar som släpper den här videon. Men visst, hatten av till  Michael Williams och J-Bo för beatet.

Vad säger ni? 

Kärlek

/K

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s