Berghs: mitt arbetsprov/

Jag ser att många av er hamnat här genom att googla på Berghs och framförallt “berghs arbetsprover” Så jag tänkte visa mitt, så som många andra gjort – nu när sista ansökningsdag har passerat (och jag redan blivit antagen)!

AVSÄNDARE
Svenska staten och en stor investerare.

BAKGRUND

Ohälsotalen ökar i Sverige, sjukvården märker att allt fler arbetsföra personer är i behov av sjukvård pga ohälsa. För att vända trenden har en idé vuxit fram: En ny, rikstäckande gymkedja ska etableras i Sverige! Ägarbilden är speciell, 50 procent ägs nämligen av staten och 50 procent av en stor investerare. Staten går in med tanken “det är en folkrörelse som ska lanseras”.Investeraren går in med tanken “vi ska tjäna så mycket pengar som möjligt”. Ägarnas främsta mål är inte att locka de människor som redan tränar på andra gymkedjor till denna nya kedja, utan detta nya koncept ska fylla funktionen som en instegsmodell, ett “fys-light” för de som inte kan identifiera sig med “hälsofascisterna” på Sats Sportsclub, World Class och Friskis&Svettis.

KONKURRENTER

Sats Sportsclub, World Class och Friskis&Svettis.

UNIKT FÖR ÄGARNA

Ägarna har själva tagit fram ett antal USP:ar (Unique Selling Point) som de är nyfikna på att diskutera närmare. En USP är något som är unikt för ett varumärke och något man därmed med fördel kan använda sig av för att särskilja sig från konkurrenterna. De tar med dessa i denna brief för att visa hur de själva funderat:

1. Help Desk istället för Reception: Som i en simhall eller på Clas Ohlson, alltid en person närvarande i hallen att diskutera träning med.

2. Brain-Training: Avancerad fortbildning i hälsa/träning/kropp/själ. Inspelade specialistlektioner i fina grupprum med plats för 10 personer. Hela föreläsningsserier med hemläxor, examina osv

3. Tränings-Buddys: Matchmaking med likasinnade träningskompisar – ett introprogram med gruppcoaching var fjärde vecka.

4. Dating-service: För dig som gillar kroppar som rör sig…

5. Upplevelsecentrum: Wii-terminaler (dansmattor, tennis, bowling), långa löparband för 150 personer, nya (st)avgångar varje timme, innebandyhall, sköna omklädningsrum med spa-feeling.

UPPDRAG / ARBETSPROVER

Uppdraget är helt enkelt: att lansera den nya gymkedjan.Ägarna har beslutat sig för att jobba med bred kännedom i de städer som kedjan öppnar i. Kampanjen ska kunna återanvändas när fler gym öppnar i stad efter stad, stadsdel efter stadsdel.Sverige ska bli världens friskaste land! För att lyckas med detta behöver uppdragsgivaren er hjälp. De vill se olika tankar och infallsvinklar, allt ifrån analouge natives till digital natives, från insikter till utförande, från grafiska manér till projektplanering.


Uppgift för sökanden till Produktionsledning – operativ projektledning:

1. Välj en av USP:arna ovan och resonera kring hur uppdragsgivaren bör tänka vidare om de ska marknadsföra en produkt. Hur kan en kampanj se ut? Vad ska man fundera på? Vilken person skulle passa som förgrundsfigur? Musik? Foto? Finns det någon årstid som passar bättre? Någon plats? För ett resonemang kring allt man som produktionsledare förmodligen får på sitt bord.

2. Gymkedjan ska få ett namn och din arbetsgrupp har kommit på ett som de är väldigt stolta över – HälsaHem. Hur tänker du som produktionsledare kring namnvalet innan det presenteras för kund?

Resonera kring de två uppgifterna på max en A4-sida

(USP) Upplevelsecentrum: Wii-terminaler (dansmattor, tennis, bowling), långa löparband för 150 personer, nya (st)avgångar varje timme, innebandyhall, sköna omklädningsrum med spa-feeling.

Den 23/4 publicerade en större kvällstidning undersökningen “Vem skulle du helst vilja ha som granne?” Majoriteten av svenskarna hade valt Mia Skärringer, kanske mest känd från Solsidan där hon spelar karaktären “Anna”. Mia bloggar även för tidningen Yourlife – en tidning som riktar sig till samma målgrupp som vi idag vill nå. Yourlife har även andra tunga namn som Amanda Schulman och Alexandra Pascalidou i sitt direkta nätverk. Yourlife är överhuvudtaget just en sådan plattform vi tror på ett samarbete med. Yourlife är, även de, relativt nystartade och ett samarbete skulle innebära en win-win. Mia har ju uttryckt att hon övervägt magkirurgi – ett av hennes mest lästa blogginlägg – varför inte låta HälsaHems framtida entusiaster följa hennes väg mot en naturligt plattare mage?

Det talas mycket om “Solsidan-Sverige” i mediala sammanhang just nu, en våg som jag tror att vi med fördel kan rida på. Detta genom att identifiera framtida kunder med Mia, såsom de själva faktiskt redan gör. Mia både privat och som karaktär manifesterar vår målgrupp, och speciellt i kombination med Felix Herngrens karaktär. Jag ser en Solsidan-inspirerad kampanj till tonerna av “Kom dansa med mig” inspirerad av sommardagarna där fysiken hade kunnat vara bättre, där “Anna” blir upprörd för att alla skall vara “så jävla hurtiga hela tiden” . Lansering till hösten 2011 – vilket alltså ger oss några månaders försprång tills nyårslöftena. Friskis och Svettis säljer som mest årskort under just december månad.

Det som upplevs som ett problem för föräldrar idag är tidsbrist. När ska de kunna ta sig till gymmet utan barnen? För de kan ju inte ta med sig dem. Vi ser hur barnvänliga klasser fullkomligt exploderar på hälsocenter runt om i Sverige. Med Wii-terminalerna har vi en fantastisk möjlighet att engagera både barn och föräldrar! Jag tänker mig en enorm skärm på stadens största torg med möjlighet att prova på Wii tillsammans med barnen på en betydligt större skärm än vad de har hemma. Jag tror även på att smälla upp 150-manna löpbandet på stadens största gata, eller ersätta en rulltrappa med det i någon av de förorter där vår målgrupp bor.

HälsaHem är ett fantastiskt namn. Just för att det gränsar till att vara “för mycket”. Däremot måste vi akta oss för att göra logotypen för lik t ex “Hälsanskök”. Jag tror på en oerhört stilren logotyp som ändå påvisar ett fräscht nytt koncept. Men i och med att namnet faktiskt inte låter “gymsnobbigt” – samtidigt inte avskräcker vår målgrupp.

Namnet erbjuder också otaliga marknadsföringsmöjligheter då man kan leka med själva frasen “Hälsa hem” oerhört enkelt. “Nu kan julmaten HälsaHem!” t ex. Även där tror jag Mia kommer göra sig helt fantastiskt bra.

4 thoughts on “Berghs: mitt arbetsprov/

  1. Själv valde jag en annan approach med namnet HälsaHem, där jag ifrågasatte namnvalet och att jag inte presenterar för kund om jag själv inte kan stå för det. Det gick väl hem, men så blev jag överflyttad till Interaktiv kommunikation istället. Syns i augusti! 🙂

  2. Pingback: Till dig som funderar på att söka till #Berghs i vår/ | You can't start a fire without a spark

  3. Pingback: Att söka till Berghs pt 2/ | You can't start a fire without a spark

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s