Morgontipset: Model X Sportsman/

Sådär tre år efter alla andra fann jag dessa bilder från Vouge US “Shape Issue” som jag hatar att älska. Vid första anblicken älskade jag de här bilderna. Wow tänkte jag, Annie Liebowitz alltså. Lite som om jag vore programmerad att älska allt hon gör. Samtidigt kunde jag inte skaka av mig känslan av obehag. Något i min kropp bara sög till.  Sådär som det ibland gör när man bara vet att något inte står rätt till.

Ta er en titt på bilderna och känn efter själva, så skrivs vi längre ner.

Kan det bli mer normativt? Som Mimmi sa: “Där kan vi ju verkligen snacka att spä på könsroller om stora starka män och tjejer som små söta atribut”  Visst att det handlar om personliga preferenser – men komigen. Beauty and the beast? Här ligger inget krav på männen att vara snygga – de är ju framgångsrika inom något så mansdominerat som sport. Kvinnorna är iochförsig dominerande inom modellyrket – men jag ser inga olika former? Ser på behind the scenes och får det konstaterat att “Vi atleter och modeller har egentligen samma tänk – vi vill bara leva hälsosamt och ta hand om våra kroppar.” Jaha, eller?

Vogues årliga “The shape issue” är för mig ett mysterium. Varje år går de ut med att de räddar världen genom att sporta alla former så ingen skall behöva känna sig ful som ett resultat av övriga elva nummer. Sen lägger de upp en video (i och med 2011 års nummer) där Rihanna talar om hur “gräset alltid är grönare på andra sidan”och att hon älskar plagg som “får min midja att se liten ut” och visst är det från size zero till 20 men hallå? Ett nummer om året? Är samvetet rent då?

Jag råkar kanske besitta ett extra stort intresse för hur män porträtteras i modesammanhang kontra kvinnor. Å lika mycket som kvinnorna förminskas till objekt så tycker jag att de här bilderna fördummar männen. “Se på mig, nu kanske jag inte blev så himla attraktiv men eftersom jag blev bra på andra saker och desutom rik så får jag hänga med topmodeller ändå!”  Åter igen ligger ju denna värdering i denna författares ögon. Hur går era tankebanor? Är jag helt ute och cyklar? Är det jag som fördummar?

Nej du Annie Lebowitz med team. Bättre än såhär kan ni.

/K

I loved these pics at first but then they just pissed me of – can we go more backwards in time than this? Big (not-so-handsome-but-oh-so-rich) men  and these tiny little ladies that makes money looking good (no hate) The cave called and wanted their lifestyle back.

One thought on “Morgontipset: Model X Sportsman/

  1. Hade varit en annan grej om modellen var mer aktiv och inte bara rekvisita. Hade varit en annan grej om det inte var vouge som låg bakom. Bra att du tar upp!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s